Noutăți

Direcționează 2% din impozitul pe venit pentru prânzuri calde oamenilor nevoiași

Contribuabilii din Republica Moldova, persoane fizice, sunt încurajați să direcționeze 2% din impozitul pe venit, deja plătit statului în anul precedent, pentru proiectele sociale pe care le implementează Fundația Regina Pacis din Chișinău.

„Începând cu anul 2017, orice contribuabil, persoană fizică, poate direcționa 2% din impozitul pe venit pentru anul precedent, plătit statului, pentru diverse cauze sociale. Această sumă nu reprezintă o sponsorizare sau o donație. Este doar o parte din impozitul pe venit aferent anului fiscal, care poate fi direcționată, absolut gratuit, către o organizație neguvernamentală sau o fundație de caritate”, a precizat Ilie Zabica, directorul Fundației Regina Pacis.

Cele 2% din impozitul pe venit care vor fi direcționate fundației vor merge pentru susținerea Cantinei Sociale Regina Pacis. „În acest mod, fără multe eforturi, ne ajutați să oferim prânzuri calde, gratuite, bătrânilor vulnerabili, persoanelor cu dizabilități și copiilor separați de familiile lor. Doar în anul 2021, în pofida tuturor provocărilor create de pandemia COVID-19, am reușit să asigurăm bătrânilor nevoiași și copiilor rămași fără îngrijire părintească circa 50 de mii de prânzuri calde, iar împreună cu partenerii și voluntarii noștri am pregătit și am distribuit peste 500 de pachete alimentare”, a detaliat Ilie Zabica.

Directorul Fundației Regina Pacis susține că organizația își propune în continuare să fie alături de beneficiarii săi, oameni în etate, persoane cu nevoi speciale, copii lipsiți de grijă părintească. „Indiferent de statutul său social, nimeni nu trebuie să îndure foame!”, a atenționat Ilie Zabica.

Ce reprezintă direcționarea acestor 2%?

Fiecare angajat are trecut în contractul său de muncă un salariu brut, dar primește în cont o sumă mai mică ce reprezintă salariul net. Diferența de bani a fost încasată de stat și reprezintă taxe și impozite, printre care și impozitul pe venit. Astfel, completând formularul, tu îi transmiți administrației fiscale modul în care vrei să fie cheltuiți 2% din impozitul pe venit pe care îl plătești statului.

Cine poate redirecționa 2%?

Orice persoană cu domiciliul în Republica Moldova, care în anul fiscal anterior a realizat venituri din salarii sau din alte surse (comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală etc.) și nu are obligații restante de plată la impozitul pe venit.

Ce trebuie să faci?

  1. Să completezi Declarația cu privire la impozitul pe venit (Formular CET 15) sau în format electronic, dacă ești posesorul semnăturii electronice, în baza Informației privind veniturile calculate și impozitul pe venit în anul 2021;
  2. Să introduci pe pagina 4, în secțiunea ”Desemnarea procentuală”, Codul fiscal al Fundației Regina Pacis – 1015620000999;
  3. Să prezinți Declarația pe venit la Serviciu Fiscal de Stat.

În cazul în care aveți întrebări sau neclarități cu privire la desemnarea celor 2% din impozitul pe venit către Fundația Regina Pacis ne puteți contacta la numărul de telefon 022 23-55-11 sau la adresa de email: chisinau@reginapacis.org.

Vă mulțumim pentru că ne susțineți! Împreună facem lumea mai bună!