Noutăți

Studiu de caz: Artiom, băiatul cu autism ce caută pacea în Moldova

Artiom a venit din Ucraina anul trecut. A fugit și el din calea războiului alături de mama, frățiorul său mic, bunica și câinele familiei. Tatăl a rămas dincolo de hotarul războiului.

Băiatul are 13 ani și este un copil special, diagnosticat cu autism. Pentru a-i acorda suficientă atenție și educația necesară, mama sa și-a abandonat serviciul și a făcut studii în pedagogie și logopedie pentru a fi alături de fiul ei și a-l ajuta în dobândirea abilităților necesare unei vieți independente. Până a le distruge războiul cursul vieții lor, Artiom era un copil calm, stabil și cu multe rezultate frumoase în procesul educațional.

Schimbările tragice, venite în viața lor o dată cu primele rachete, au influențat foarte mult comportamentul băiatului. Ajuns în Moldova, după un drum plin de frici, emoții, lacrimi și nevoi, Artiom s-a schimbat radical. Au început fricile și coșmarurile. Noapte de noapte, copilul se trezea îngrozit, cu senzația că este rănit și de-asupra sa zboară rachetele războiului.

Mama sa trăia același coșmar lângă copilașul ei. Înțelegând gravitatea situației, ea a apelat la tratament psiho-neurologic și medicamentos.

Între timp, din cauza multiplelor bombardamente din Odesa, au venit să locuiască cu ei încă două rude, în vârstă și neajutorate.

Mama, cu un copil mic și unul diagnosticat cu autism, având în grija sa încă trei vârstnici cu varii probleme de sănătate, nu are posibilitate să-și găsească un loc de muncă. De aceea, ajutorul pe care îl primește această familie de la Fundația Regina Pacis este foarte important pentru ei. Pe lângă pachete alimentare, vouchere și alte ajutoare umanitare, pe care le-a primit familia, Artiom este implicat în terapie ocupațională și activități incluzive în cadrul Centrului Comunitar al Fundației Regina Pacis. Datorită interacțiunilor cu psihologul, Artiom își recâștigă, încet, dar sigur, liniștea și starea de bine. Totodată, băiatul este implicat în programa școlară din sistemul de învățământ ucrainean, fiind un elev exemplar al clasei a VII.

Cum își vede această mamă viitorul încă nu ne poate răspunde cu certitudine. Casa lor din Odesa a suferit enorm de pe urma numeroaselor explozii. Cu toate acestea, în mijlocul haosului și tulburărilor zilnice, familia lui Artiom speră să se întoarcă acasă și să-și reconstruiască viața.