Noutăți

Minorii deținuți în Penitenciarul din Goian au îmbrățișat noi meserii

Peste 20 de elevi din Penitenciarul nr. 10 din Goian au primit, ieri, diplome de absolvire pentru meseriile de cizmari și lăcătuș-electromontator. Cursurile de formare profesională pentru minorii deținuți sunt organizate de Fundația Regina Pacis în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova.

Procesul de instruire durează patru luni (pentru meseria de cizmari) și cinci luni (pentru cea de lăcătuș-electromontator), timp în care minorii învață să-și dezvolte abilitățile necesare pentru a practica meseriile după eliberarea din penitenciar. Lecțiile teoretice și practice au avut loc în atelierele special amenajate în incinta penitenciarului și au fost predate de cadrele didactice de la Școala Profesională nr.7 din Chișinău și AO Insula Speranțelor.

Examenul de absolvire pentru specialitatea de lăcătuș-electromontator a fost susținut, pentru prima dată, în afara penitenciarului, tinerii deținuți fiind escortați pentru facilitarea accesului la ustensilele specializate în incinta Școlii Profesionale nr. 7.

Potrivit directorului Fundației Regina Pacis, Ilie Zabica, reintegrarea socială a tinerilor deținuți este una dintre prioritățile Fundației Regina Pacis. „Ne motivează să continuăm asemenea proiecte interesul sporit al tinerilor pentru însușirea meseriilor noi. Astfel, băieții au toate șansele să-și găsească mai ușor un loc de muncă la eliberare.”

„Desfășurarea cursurilor contribuie atât la formarea unor competențe profesionale la minorii aflați în detenție, cât și la corijarea acestora. Cursurile de formare profesională sunt binevenite și, ocupă un loc important în procesul de reintegrare socială a deținuților” punctează directorul Penitenciarului nr.10 din Goian, Liuba Jignea-Suveică.

Menționăm că, cursul de instruire profesională pentru specialitatea de lăcătuș-electromontator este o premieră pentru Penitenciarul nr.10 din Goian, fiind partea integrantă a proiectului ”De noi depinde viitorul nostru 2” implementat de parteneri cu susținerea financiară a Asociației Renovabis din Germania și Ambasadei Olandei.