CANTINA SOCIALĂ REGINA PACIS

Autorizație Sanitară de Funcționare

Autorizație Veterinară de Funcționare

Autorizație Siguranța Alimentelor

CANTINA SOCIALĂ şi CENTRUL DE COMUNICARE 

„Această casă este a tuturor — a celor care au nevoie de ajutor şi a celor care pot oferi. Cantina socială este rezultatul angajamentului asumat de către Fundația „Regina Pacis» în urmă cu 10 ani, când am venit în Moldova. În această perioadă voluntarii de aici au împărţit oamenilor săraci peste 800 mii de prânzuri şi circa 500 mii kg de pâine. Gesturi frumoase, dar care, au readus zâmbetul pe fețele atâtor oameni, făcându-i să simtă căldura umană a bunătăţii.”

Mons. Cesare LODESERTO 

Preşedintele Fundaţiei

Cantina Sociala își are începuturile într-una dintre cele mai vechi şi binevenite inițiative ale Fundaţiei „Regina Pacis”. Începînd cu 17 martie 2003, a fost lansat proiectul „Punctele de distribuţie a prânzurilor calde” care avea drept scop combaterea foamei în rândurile oamenilor nevoiaşi. Odată cu finisarea acestui proiect, în anul 2011, care a servit drept temelie pentru înfiinţarea unui nou serviciu, a fost deschisă Cantina Socială şi Centrul de Comunicare. În martie 2013, Cantina Socială și Centrul de Comunicare a  fost redenumită în Cantina Socială ”Papa Francisc”.


Pe data de 17 martie 2011, în centrul capitalei Chişinău, pe str. Avram Iancu 17 a avut loc inaugurarea localului. Cantina Socială a fost dotată cu utilaj nou ce răspunde tuturor exigenţilor,  oferind asistenţă mai complexă unui număr mai mare de persoane nevoiaşe.

În scopul oferirii unui serviciu mai calitativ persoanelor nevoiașe, pe lângă Cantina Socială a fost deschis şi un „Centru de Comunicare”, unde bătrânii sunt ajutaţi să depăşească momentele de singurătate, beneficiind de servicii de asistenţă socială, comunicând cu voluntarii şi adolescenţii de la Centrul de Plasament „Regina Pacis», făcându-și noi prieteni şi alinându-și povara anilor de bătrânețe.

Beneficiarii Cantinei Sociale sunt persoanele care au atins vârsta de pensionare (fără susţinători legali, fără venituri sau cu venituri mici), invalizii, copiii până la 18 ani (din familiile cu mulţi copii, monoparentale şi din alte familii considerate socialmente vulnerabile conform anchetei sociale întocmite de secţiile teritoriale de asistenţă socială şi protecţia familiei).

Persoanele care vor să beneficieze de suportul Fundaţiei Regina Pacis, depun o cerere, după care se întocmește o anchetă socială și în urma examinării pot fi incluse în lista beneficiarilor. În incinta Cantinei, pot lua prânzul copiii străzii și persoanele fără adăpost, restul beneficiarilor, îşi iau prânzul la pachet. Capacitatea maximă a Cantinei cu aprovizionarea prânzului este de 400 de persoane zilnic.

Prânzul care este distribuit conține felul I, felul II şi o pâine. Felul I, de obicei este supă, borş sau zeamă. Felul II este un terci şi paste făinoase fierte cu peşte, carne sau ou. În fiecare zi se dă un adaos la felul II.

Evenimentul de inaugurare a Cantinei Sociale şi Centrului de Comunicare, a fost înalt apreciat de oficialităţi ale Uniunii Europene şi Republicii Moldova. Deschiderea unui asemenea serviciu a fost înalt apreciat de Prim-ministrul Vlad FILAT şi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Italiei în Moldova, E.S. Stefano De LEO.

E.S. Dirk Schubel, ambasadorul UE în  RM a menţionat că: „Această iniţiativă este în deplină concordanţă cu programul realizat de noi în Republica Moldova în vederea reducerii sărăciei. Uniunea Europeană susţine deplin aceste eforturi şi iniţiative şi în continuare va susţine activitatea Regina Pacis”.

Acest proiect este susţinut şi finanţat din donaţiile private ale persoanelor fizice şi juridice de bună credinţă din străinătate şi Republica Moldova. Şi, folosindu-ne de posibilitate, le aducem sincere mulţumiri tuturor celor ce au contribuit şi continue activ să se implice în realizarea acestei iniţiative nobile şi absolut necesare bătrânilor şi altor persoane nevoiaşe triste, din zilele noastre.