Noutăți
UN AN DE RĂZBOI. RĂSPUNSUL FUNDAȚIEI REGINA PACIS LA CRIZA REFUGIAȚILOR DIN UCRAINA
Adelina Sochircă, consultantă în comunicare
Acum un an, milioane de oameni din Ucraina au fost forțați să-și părăsească casele, familia, țara și întreaga viață pe care o aveau. Cu câteva lucruri ticsite în buzunare, printre lacrimi și neputință, au pornit să-și caute siguranță și un fir de viață pe alte meleaguri străine.
Pe 24 februarie 2022, Moldova, total nepregătită, s-a trezit, la hotar, cu o criză de neimaginat. Oameni peste oameni, copii mici și mari, femei plânse și derutate, bătrâni necăjiți, speriați, flămânzi și înghețați. Începea un an de război în țara lor și un an de criză majoră și lecții umane pentru noi.
Din primele zile ale războiului din Ucraina, Fundația Regina Pacis, de rând cu alte inițiative sociale, și-a mobilizat toate eforturile pentru a oferi un răspuns urgent și imediat persoanelor fugite din calea bombardamentelor. Fără nicio experiență în găzduirea refugiaților, fiecare zi devenea o adevărată provocare pentru întreaga echipă în a face față fluxului de oameni aflați în căutarea necesităților vitale – mese calde, adăpost peste noapte, transport, îmbrăcăminte.
Primele ajutoare concrete oferite refugiaților au fost serviciile de cazare, iar Centrul Social al Fundației Regina Pacis din comuna Vărvăreuca, raionul Florești, a fost printre primele case din Nordul Moldovei care și-a deschis ușile pentru oamenii Ucrainei.
„Anul acesta a fost unul complicat pentru fiecare persoană în parte, dar și pentru noi, ca organizație. Am învățat cum e să oferi un răspuns prompt miilor de oameni fugiți din calea războiului. Am găzduit și întâlnit mii de oameni, poveștile cărora ne-au marcat pe viață. Cu sprijinul partenerilor, Regina Pacis a creat cinci centre de plasament temporar în cadrul cărora a găzduit peste 1000 de refugiați ucraineni, asigurându-i cu alimente, produse de igienă personală, medicamente, vestimentație și alte obiecte de primă necesitate”, explică Ilie Zabica, directorul Fundației Regina Pacis.
Din martie 2022, Fundația s-a implicat activ în acordarea ajutorului umanitar atât în Chișinău, cât și în alte localități raionale. Doar în primele 6 luni de la începerea războiului, peste 8.000 de refugiați ucraineni și resortisanți ai țărilor terțe, au primit mese calde, în jur de 45 000 de pachete cu alimente și produse igienice, circa 600 de kituri medicale pentru adulți și copii, precum și servicii de integrare socială. Astfel, Fundația Regina Pacis a devenit un sprijin constant în viaţa a mii de refugiați care au trecut graniţa spre Moldova.
Nevoile copiilor au fost prioritare în toate intervențiile de ajutor umanitar acordate pe parcursul întregului an. Astfel, mamele cu copii au beneficiat de o atenție sporită. Au primit produse necesare îngrijirii copiilor, în funcţie de nevoile stringente, corespunzătoare vârstei și stării de sănătate, rechizite școlare și echipamente necesare pentru a face posibilă legătura elevilor cu procesul educațional din Ucraina. Vara, copiii au avut posibilitate să participe la tabere și activități distractive, alături de copiii din localitatea Vărvăreuca și copiii care locuiesc temporar în Centrul de Plasament al Fundației Regina Pacis.
În vederea susținerii emoționale ale părinților, în special încurajarea mamelor să facă față stresului și să acorde mai multă atenție comportamentelor copiilor lor, în perioada iunie-septembrie, au fost organizate 15 ateliere de parenting pozitiv, la care au participat 72 de persoane.
Pe lângă toată asistența socială, cot la cot cu voluntarii, au muncit și psihologii Fundației Regina Pacis care au oferit sprijin psihologic atât copiilor, cât și părinților. Chiar și la un an distanță de primele sirene, fricile și traumele oamenilor rămași, în prezent, fără țară, sunt extrem de îngrijorătoare. Pierderea oamenilor dragi, despărțirea îndelungată de familie și distrugerea locuințelor în țara natală sunt situații printre cele mai greu de suportat, care au lăsat urme adânci.
„La scurt timp după găzduirea primilor refugiați, am înțeles că necesitățile oamenilor din Ucraina depășesc, de fapt, nevoile primare. Aceștia au nevoie de sprijinul nostru pentru a se integra în comunitate. Astfel, activitățile noastre s-au adaptat în funcţie de situaţia şi nevoile refugiaţilor, iar la finele anului trecut, cu suportul partenerilor externi, am creat Centrul Comunitar de Asistență a Refugiaților” menționează Cristina Varzari, coordonatoare de programe din cadrul Fundației Regina Pacis.
În cadrul Centrului, Fundația oferă persoanelor venite din Ucraina, dar și localnicilor aflați în condiții grele de viață, protecție socială şi asistenţă personalizată, servicii de cazare, suport informațional, consultație medicală și consiliere psihologică, ajutor umanitar, cursuri de limba română, orientare către cursurile de formare profesională, dar și suport în identificarea unui loc de muncă. Echipa comunitară este formată din: asistent social, asistent medical, psiholog, mediator cultural și alți voluntari implicați în activitatea centrului. Doar în primele trei luni de activitate, echipa de asistență comunitară, a asistat peste 700 de beneficiari, iar serviciile sunt solicitate în creștere continuă.
De la începutul războiului din Ucraina, potrivit datelor Poliției de Frontieră, circa un milion de cetățeni ucraineni au intrat în Republica Moldova. Fiind una dintre cele mai sărace țări din Europa, Moldova a găzduit cea mai mare proporție de refugiați pe cap de locuitor în prima lună a războiului. În prezent, în Republica Moldova au mai rămas peste 100.000 de refugiați.
Contribuţiile pentru susținerea activităților destinate refugiaților din Ucraina pot fi realizate de donatori, companii şi alţi finanţatori care vor să participe la acest efort de solidaritate umană, prin donații sau sponsorizări în contul Fundației Regina Pacis:
Rechizite bancare:
B.C. “VICTORIABANK” SA
Fil. 11, Chişinău
C/B: VICBMD2X883
IBAN: MD14VI222400011100577MDL
IBAN MD84VI000222401711100577 (EURO)
Cod Fiscal 1015620000999