Noutăți

Câțiva tineri din Penitenciarul Goian au obținut calificarea pentru meseria de cizmar

Sfârșitul lunii decembrie a venit cu oportunități noi pentru 7 tineri din Penitenciarul nr. 10, Goian. Aceștia au susținut examinul de absolvire/calificare pentru meseria de cizmar, categoria a III-a și a IV-a.

Timp de 4 luni mai mulți copii și tineri din această instituție penitenciară și-au dezvoltat și format abilitățile și deprinderile profesionale, necesare pentru a putea practica meseria de cizmar.

Instruirile au avut loc în cadrul Proiectului “De noi depinde viitorul nostru- 2!”, implementat în Penitenciarul pentru minori nr.10 Goian, de către Fundaţia „Regina Pacis” în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova, cu suportul financiar al Asociaţiei RENOVABIS din Germania.

Menționăm că, începând cu luna septembrie 2018, copiii și tinerii din Penitenciarul Goian au acces la instruire și formare profesională de calitate pentru meseriile de bucătar și cizmar. Programul de studiu presupune atât ore teoretice, cât și practice, susținute de specialiști calificați. Activitățile se desfășoară în baza modelului german de reeducare si reintegrare/ resocializare a minorilor în detenție (JVA Adelsheim).

Ei vor obține Certificate de calificare profesională în domeniul respectiv, cu recunoaştere naţională și, chiar internațională. Aceste abilităţi vor facilita reintegrarea minorilor în societate după eliberare, în special pe piaţa muncii.

Aceste cursuri sunt o continuare a Proiectului “De noi depinde viitorul nostru!”, implementat deja de 4 ani în Penitenciarul pentru minori nr.10 Goian, de către Fundaţia „Regina Pacis”, perioadă în care au fost organizate 16 cursuri de instruire profesională și înmânate 138 Certificate de Calificare.

Proiectul este unul de pionierat pentru sistemul penitenciardin din Republica Moldova, prin intermediul căruia ne propunem să reducem riscul de recidivă a acestor copii și să-i determinăm să aleagă un stil de viață non-infracțional odată ce vor ieși la libertate.