Noutăți

Un nou curs de calificare profesională pentru minorii deținuți în penitenciar

Zece minori aflați în Penitenciarul nr.10 din Goian participă, în prezent, la cursul de formare profesională care dezvoltă abilitățile de frizer. Cursul a demarat pe 15 ianuarie curent, iar pe parcursul a patru luni de studii, minorii vor însuși cunoștințe și tehnici necesare pentru a putea profesa în meseria de frizer.

Instruirea presupune ore de participare teoretice și practice, este realizată în baza programelor moderne şi inovative de formare profesională și este susținută de specialiști calificați. La finalul cursului, minorii care vor susține cu brio examenele de absolvire vor obține Certificate de calificare profesională în domeniul respectiv, recunoscute atât la nivel național, cât și internațional. Competențele însușite vor facilita reintegrarea minorilor în societate după eliberarea din penitenciar, în special le vor fi de folos la integrarea tinerilor pe piața muncii.

Instruirea profesională îi asigură fiecărui minor un loc de muncă menit să-i garanteze independența, resursele de subzistență, respectul semenilor și, nu în ultimul rând, valorizarea capacității, deprinderilor și cunoștințelor căpătate în cadrul orelor de curs, după eliberare. Astfel, aceste cursuri îi ajută să se integreze mult mai ușor, atât pe piața muncii, cât și în comunitate/societate. Minorii sunt foarte receptivi, participă foarte activ și responsabil, atât la orele teoretice, cât și practice. Cursurile și socializarea îi ajută să depășească mai ușor problemele personale cu care se confruntă și, totodată, petrec timpul liber util pentru viitorul lormenționează Emilia MORARU, coordonator programe educaționale, Fundația Regina Pacis.

  

Activitățile se desfășoară în baza modelului german de reeducare și reintegrare/resocializare a minorilor în detenție din instituții similare europene, în baza practicilor pozitive din domeniu, respectarea drepturilor omului și, în special, în baza modelului din Germania (JVA Adelsheim).

Cursurile de formare profesională au loc în cadrul proiectului “De noi depinde viitorul nostru — 2!”, implementat în Penitenciarul pentru minori nr.10 din Goian, de către Fundația „Regina Pacis” în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova, Școala profesională nr.11 și AO „Insula Speranțelor” din Chișinău, cu suportul financiar al Asociației RENOVABIS din Germania.

Menționăm că proiectul este unul de pionierat pentru sistemul penitenciar din Moldova, prin intermediul căruia ne propunem să reducem riscul de recidivă a acestor copii și să-i determinăm să aleagă un stil de viață non-infracțional odată ce vor ieși la libertate.