Noutăți

Activitățile de instruire profesională în penitenciarul pentru minori continuă

De la începutul anului 2021, 20 de copii aflați în detenție au obținut certificate de instruire profesională pentru meseriile de bucătari și cizmari, iar alți 20 sunt în proces de instruire pentru a căpăta profesiile de frizer și tencuitor.

Cursurile vocaționale durează între patru luni (pentru meseriile de cizmari, bucătari, frizeri, tencuitor) și cinci luni (pentru cea de lăcătuș-electromontator). În cadrul cursurilor, minorii învață să-și dezvolte abilitățile necesare pentru a practica meseriile după eliberarea din penitenciar.

Instruirea presupune ore de participare teoretice și practice, este realizată în baza programelor moderne şi inovative de formare profesională și este susținută de specialiști calificați. La finalul cursului, minorii care susțin examenele de absolvire obțin Certificate de calificare profesională în domeniul respectiv, recunoscute atât la nivel național, cât și internațional. Competențele însușite vor facilita reintegrarea minorilor în societate după eliberarea din penitenciar, în special le vor fi de folos la integrarea tinerilor pe piața muncii.

Cursurile de formare profesională au loc în cadrul proiectului “De noi depinde viitorul nostru – 2!”, implementat în Penitenciarul pentru minori din Goian, de Fundația Regina Pacis, în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova, Școala profesională nr.11 și AO „Insula Speranțelor” din Chișinău, cu suportul financiar al Asociației Renovabis din Germania.