Voluntariat

Devino Voluntar Avem nevoie de ajutorul tau.

Cine poate apela la program?

În fiecare an, zeci de tineri voluntari, se implică în organizarea şi desfăşurarea activităţilor de binefacere a Fundaţiei Regina Pacis pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
Cu fiecare dintre voluntari, semnăm un Contract de voluntariat, iar după terminarea activităţii, se eliberează un Certificat, care atestă participarea în activităţile sociale a Fundaţiei Regina Pacis în calitate de voluntar.

Care sunt beneficiile?

Cunoști oameni noi, cultura, tradiții și obieceiuri frumoase;
Căștigi experiență de muncă, înveți lucruri noi și deprinderi ce îți vor fi utile;
Îți faci noi prieteni, cunoștințe și contacte;
Restitui comunității și dai celor ce au nevoie o parte din tine, astfel răsplătind ajutorul pe care l-ai primit în viața ta;
Poți testa practic abilitățile sau vocația ta pentru a urma o anumită carieră profesională;
Înveti sa iti asumi o responsabilitate si sa realizezi ceva cu propriile tale maini;

Oricare ar fi vocația ta, implicăte!

Subdiviziuni in care te poti implica:

1. Centrul de Plasament al Copilului pe lângă Fundaţia Regina Pacis din mun. Chişinău

2. Cantina Socială ”Papa Francisc” din Chișinău

3. Centrul Social “Regina Pacis” din c. Vărvăreuca, raionul Floreşti

Centrul de Plasament al Copilului pe lângă Fundaţia Regina Pacis din mun. Chişinău;

A fost înfiinţat şi creat, ca parte componentă, de către Fundaţia „Regina Pacis” Moldova şi se află în zona centrală a oraşului Chişinău. Instituția este acreditată de Consiliul Național de Acreditare a Prestatorilor de Servicii Socialepe lângă Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei al Republicii Moldova, în baza Legii n.129 din 08.06.2012 și a Hotărârii Guvernului Republicii Moldova n. 95 din 07.02.2014.

Scopul Centrului este protecţia temporară a copilului aflat în dificultate (copiii străzii, copii, care provin din familii social vulnerabile etc.), socializarea, (re)integrarea acestuia în familia biologică, extinsă sau adoptatoare şi în comunitate.

Centrul de Plasament al Copilului (CPC) îşi propune să ofere o şansă de integrare socială unei categorii defavorizate de copii – „copiii străzii”, prin acordarea de adăpost pe parcursul a 24 de ore, trei mese pe zi, asistenţă medicală de urgenţă, asistenţă socială şi juridică, consiliere psihopedagogică, educaţie.
În Centrul de Plasament sunt îngrijiţi şi educaţi copii aflaţi în dificultate cu vârsta cuprinsă între 12 – 18 ani. Copilul se află în CPC pe o perioadă de până la 12 luni, sau până în momentul în care se va găsi varianta optimă de soluţionare a cazului. Găzduirea copilului cu tot ce presupune aceasta (condiţii de cazare şi masă, ambianţa generală, relaţia personal specializat – copil etc.) se organizează astfel, încât să asigure copilului un sentiment de siguranţă şi încredere. Activitatea Centrului este direcţionată/centrată pe copil, pe consolidarea Eu-lui, formarea imaginii de sine pozitive, stimularea respectului de sine, dezvoltarea conştiinţei de sine.
Anual, pentru aproximativ 100 de copii, în perioada lunilor iulie-august, cu suportul voluntarilor din Italia sunt organizate tabere de vară, atât pentru copiii Centrului, cât şi pentru alţi copii din familiile social-vulnerabile. În calitate de animatori activează voluntarii din Italia.

Cantina Socială ”Papa Francisc” din Chișinău;

Cantina sociala ”Papa Francisc” își are începuturile într-una dintre cele mai vechi şi binevenite inițiative ale Fundaţiei „Regina Pacis”. Începînd cu 17 martie 2003, a fost lansat proiectul „Punctele de distribuţie a prânzurilor calde” care avea drept scop lupta cu foamea în rândurile oamenilor nevoiaşi. Odată cu finisarea acestui proiect în anul 2011, care a servit drept temelie pentru înfiinţarea unui nou serviciu, a fost deschisă Cantina Socială şi Centrul de Comunicare. În martie 2013, Cantina Socială și Centrul de Comunicare a fost redenumită în Cantina Socială ”Papa Francisc”.
În scopul oferirii unui serviciu mai calitativ persoanelor nevoiașe, pe lângă Cantina Socială a fost deschis şi un „Centru de Comunicare”, unde bătrânii sunt ajutaţi să depăşească momentele de singurătate, beneficiind de servicii de asistenţă socială, comunicând cu voluntarii şi adolescenţii de la Centrul de Plasament „Regina Pacis”, făcându-și noi prieteni şi alinându-și povara anilor de bătrânețe.
Beneficiarii Cantinei Sociale sunt persoanele care au atins vârsta de pensionare (fără susţinători legali, fără venituri sau cu venituri mici), invalizii, copiii până la 18 ani (din familiile cu mulţi copii, monoparentale şi din alte familii considerate socialmente vulnerabile conform anchetei sociale întocmite de secţiile teritoriale de asistenţă socială şi protecţia familiei).

Persoanele care vor să beneficieze de suportul Fundaţiei Regina Pacis depun o cerere după care se face o selecţie în urma unei anchete sociale. La Cantină iau prânzul persoanele fără adăpost. Restul beneficiarilor, îşi iau cu ei în fiecare zi prânzul la pachet. Capacitatea maximă a Cantinei cu aprovizionarea prânzului este de 400 de persoane zilnic.

Prânzul care este distribuit conține felul I, felul II şi o pâine. Felul I, de obicei este supă, borş sau zeamă. Felul II este un terci şi paste făinoase fierte cu peşte, carne sau ou. În fiecare zi se dă un adaos la felul II.

Centrul Social “Regina Pacis” din c. Vărvăreuca, raionul Floreşti;
Situat, în partea de nord a Republicii Moldova, la circa 130 km de capitala Moldovei, Chişinău, Centrul îşi deschide larg uşile pentru beneficiarii din zonă din luna februarie 2008.

Centrul reprezintă o construcţie modernă în două nivele, în centrul comunei Vărvăreuca. Primul nivel este prevăzut pentru activităţile sociale a Centrului, şi anume aici sunt amplasate bucătăria cu sala de distribuire a prânzurilor, sala de întruniri cu bătrânii, sala de agrement pentru copii şi depozitul pentru ajutoare umanitare. Nivelul doi, este prevăzut pentru cazarea voluntarilor, dispune de patru locuinţe a câte 6 locuri fiecare, dotate cu bloc sanitar, bucătărie şi bibliotecă.
Situat, în partea de nord a Republicii Moldova, la circa 130 km de capitala Moldovei, Chişinău, Centrul îşi deschide larg uşile pentru beneficiarii din zonă din luna februarie 2008.

Centrul reprezintă o construcţie modernă în două nivele, în centrul comunei Vărvăreuca. Primul nivel este prevăzut pentru activităţile sociale a Centrului, şi anume aici sunt amplasate bucătăria cu sala de distribuire a prânzurilor, sala de întruniri cu bătrânii, sala de agrement pentru copii şi depozitul pentru ajutoare umanitare. Nivelul doi, este prevăzut pentru cazarea voluntarilor, dispune de patru locuinţe a câte 6 locuri fiecare, dotate cu bloc sanitar, bucătărie şi bibliotecă.
Puctul de distribuire a ajutoarelor umanitare. Periodic, în incinta Centrului, sunt distribuite bunuri materiale (îmbrăcăminte, obiecte de uz casnic, prosoape, încălţăminte nouă etc) persoanelor ce provin din păturile social vulnerabile. Distribuirea ajutoarelor umanitare se efectuiază în colaborare cu serviciul Asistenţă Socială a Autoritaţilr Publice Locale (APL).
Activităţi recreative pentru copiii din teritoriu. În colaborare cu Administraţia Publică Locală sunt organizate şi desfăşurate diverse activităţi recreative pentru copiii din c.Vărvăreuca şi or. Floreşti, prin intermediul grupurilor special pregătite de către voluntarii italieni. În perioada de vară, în cadrul activităţilor organizate şi realizate de către CS Regina Pacis, sunt antrenaţi zilnic circa 200 copii.
Activităţi de formare. În incinta Centrului, conform planului de activitate a Fundaţiei Regina Pacis, sunt organizate întruniri şi training-uri cu profesorii din şcoala medie Mihai Eminescu din comună, diverse categorii de specialişti din raionul Floreşti, în scopul organizări şi desfăşurării activităţilor de informare, instruire şi pregătire în diverse domenii, preponderent în domeniul educaţiei, profilaxia viciilor sociale, a comportamentului consumativ şi dependent la preadolescenţi etc.

Testimonianțele voluntarilor

Cum se aplică?

Ia cunoștință cu activitățile și subdiviziunile Fundației Regina Pacis.
Decide în ce subdiviziune sau proiect dorești să te implici.
Descarcă formularul de aplicare:(formular.pdf) Îndeplinește-l și expediază-l prin email la chisinau@reginapacis.org. Dacă ai un CV, o recomandare și/sau alte acte relevante, ești îndemnat deasemenea să le expediezi împreună cu formularul de aplicare. În scurt timp, vei primi un răspuns din partea persoanei responsabile. După aprobarea perioadei activității tale în calitate de voluntar și a domeniului în care vei activa, vei primi prin email fișa de post și contractul de voluntar. Semnam contractul. Felicitari ai devenit voluntar!