Proiectul «VEDERE OLTRE»

Lansarea proiectului VEDERE OLTRE

Încheierea proiectului VEDERE OLTRE

zeiss_wrap_1

Proiectul „VEDERE OLTRE”

Context:

Pe parcursul anului 2011, situaţia-social economică din Republica Moldova a continuat să fie extrem de dificilă. Acest lucru se datorează în mare măsură din cauza crizei politice, care continuă din a. 2009.

Conform datelor preliminare, numărul populaţiei stabile a Republicii Moldova, la 1 ianuarie 2011, a constituit 3 560 400 persoane, inclusiv populaţia urbană – 1 482 300 persoane, populaţia rurală – 2 078 100 persoane. Rata oficială a şomajului continuă să fie mare (circa 7%) cu peste 90 000 persoane, în condiţiile în care o bună parte a populaţiei a emigrat și nu este inclusăîn această cotă.

În corespundere cu datele Casei Naţionale de Asigurări Sociale, numărul pensionarilor aflaţi la evidenţa organelor sociale a constituit cifra de 627 200 persoane. Pensia medie pe ţară, la 01 ianuarie 2011, a fost de 810,90 MDL (circa 49,14 euro).

Problema:

În Republica Moldova, incidenţa prin bolile ochiului şi anexelor sale sporeşte uşor şi a constituit în 2010 – 94,4 (a. 2009 – 88,8 ) cazuri la 10 mii locuitori, inclusiv la adulţi – 81,6 (a.2009 — 75,1) cazuri şi la copii până la 17 ani – 140,2 cazuri la 10 mii locuitori (a.2009- 139,8).

Printe factorii  mai răspândiţi care afectează sănătatea ochilor şi produc tulburările de vedere sunt praful, gazele, gerul, vântul, lumina, oboseală, diferite stări de suprasolicitare nervoasă. La fel, abuzurile de alcool, cafea, ţigări, zahăr, sare, afumături, conserve, sosuri picante şi brânzeturi fermentate obosesc ficatul şi rinichii şi determinâ afectarea ochilor, care devin obosiţi, roşii şi cu pleoapele tumefiate.

Starea de sănătate a ochilor depinde de sănătatea mintală şi a întregului corp. O viaţă echilibrată, fără abuzuri de tot felul, din care să nu lipsească exerciţiile fizice şi mişcarea în aer liber vă poate ajuta să aveţi un organism sănătos şi o vedere excelentă.

Controlul oftalmologic regulat este foarte important. Acesta ar trebui realizat o data pe an dacă persoana a trecut de varsta de 50 de ani. Medicul va recomandă investigaţii specifice dacă pacientul suferă şi de diabet zaharat sau dacă apar deja primele simptome ale afecţiunilor oftalmologice.

Scopul proiectului:

Donarea a 200 perechi de ochelari pentru 200 de beneficiari slab văzători, din rândul persoanelor nevoiașe.

Parteneri:

1.   CARL ZEISS Vision, Italia (producerea ochelarilor în Italia);

2.  Asociației Nuvola Rossa, Italia (suport logistic și coordonare);

3.  SO.SAN Onlus (Solidarieta Sanitaria) Italia (consultația oculistică);

4.  Departamentul Instituțiilor Penitenciare al RM;

5.  Direcția Municipală Pentru Protecția Drepturilor Copilului din Chișinău.

Etapele de implementare:

1.  Selectarea a 200 — 250 de persoane nevoiașe, din rândul deținuților (minori și femei), copii orfani, copii ce provin din familii social vulnerabile, persoane în etate slab văzătoare care deși au stricta necesitate de ochelari nu le pot procura din lipsa de bani;

2.  Organizarea efectuării vizitelor oculistice pentru persoanele selectate și elaborarea listei definitive a beneficiarilor de ochelari. Aprobarea listei finale de beneficiari;

3.  Producerea în Italia a 200 perechi de ochelari;

4.  Distribuirea în Moldova în rândul beneficiarilor incluși în lista aprobată a ochelarilor produși în Italia.

Beneficiari:

Potențialii beneficiari vor fi selectați din rândul copiilor slab văzători de la Grădinița n.135 din Chișinău, Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului din Chișinău (subdiviziunile Botanica, Centru, Ciocana, Buiucani, Râșcani), Cantina Socială Regina Pacis, Centrul de Plasament al Copilului Regina Pacis, Casa Gavroche, Small Group Homes, precum și persoane nevoiașe, sărace, de vârstă medie și bătrâni propuși de: Caritas Stăuceni, Centrul Social Regina Pacis din Vărvăreuca (FR), Penitenciarul pentru minori din Lipcani, Penitenciarul n.7 pentru femei din Rusca (HN) ș.a.

Beneficiarii vor fi divizați în următoarele grupe:

—     Copii până la 8 ani

—     Copii de la 9 la 13 ani

—     Adulți bărbați

—     Adulți femei.

Rezultate:

1.  Consultație oculistică a 200 – 250 de persoane;

2.  Elaborarea a 200 rețete oculistice;

3.  200 perechi fabricați în Italia și distribuiți în Republica Moldova în rândul beneficiarilor selectați.

Perioada de implementare:

Decembrie 2011 – iulie 2012

Buget:

Costul estimativ al ochelarilor donați: 48 000,00 EURO.