Sala de festivitati pentru Gradinita din Varvareuca

Sala Festiva pentru Gradinita de copii din Varvareuca

lansarea proiectului

1. (20)_3
Proiectul „SALA DE FESTIVITATI PENTRU GRADINITA VARVAREUCA”

 Context:

Potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (Remitenţele şi Migraţia în Republica Moldova – 2009), în perioada de timp, iulie — august 2009, parintii a peste 177 195 de copii au plecat să lucreze în străinătate. 21 860 copii au ambii părinţi ce lucrează în străinătate. Majoritatea acestor copii (80%) sunt din localităţile rurale, iar aproximativ 20% dintre ei au fost variind de la 0 – 7 ani. În acelaşi timp, acest studiu arată că persoanele, care au grijă de aceşti copii, se concentrează în primul rând pe necesitatile fiziologice ale copiilor (hrană, îmbrăcăminte, condiţiile de viaţă). Ei nu acordă atenţie aspectelor legate de educaţia copiilor şi instruirea acestora.

Comuna Varvareuca este situata in partea de nord est a R.Moldova, pe malul drept a riului Raut. Se afla la o distanta de 2 km de centrul raional or. Floresti, și la 135 km de or. Chisinau. Suprafata totala a comunei constituie 2 884,16ha. Populatia comunei constitue circa 3175 de persoane. Din acest număr de persoane, 376 persoane sunt şomeri, 45 de persoane sunt solitare, 722 de persoane au plecat în ţări străine pentru a găsi un loc de muncă, 121 de copii trăiesc numai cu un părinte, 67 de copii au rămas în supravegherea bunicilor sau altor rude apropiate .

În total, există 316 copii de vârstă şcolară, 225 copii de vârstă preşcolară, 112 de copii frecventează grădiniţa, 56 de copii nu au lucruri esenţiale pentru a participa la grădiniţă, astfel încât acestea să poată beneficia de educaţie, instruire şi dezvoltare care să favorizeze copiii.

31 de copii s-au născut în 2011. Există 29 de familii din sat Vărvareuca care aparţin grupului de risc. Ei au copii care sunt sub vârsta de 5 ani. Membrii acestor familii nu au alte surse de venit, fac abuz de alcool şi de copiii lor au fost lăsate la voia sorţii. Există, de asemenea, 2 copii cu dizabilităţi.

Problema:

Grădinița din Vărvăreuca, reprezintă o structură veche,  în două nivele, cu teren aferent, proiectată și construităîn perioada sovietică. Majoritatea încăperilor din grădiniță, necesită reparție capitală.

Există și un loc de joacă pentru copii, însă este în stare deplorabilă şi acest lucru pune in pericol viata copiilor.

Zilnic, grădinița din Vărvăreuca este frecventată de aproximativ 100 copii de vârstă preșcolară, deseori sunt organizate diverse activități.

Experiența anterioară cu primăria Vărvăreuca:

Anterior Fundația a finanțat reparația a grupei creșe din Grădinița de Copii în valoare de 65 000 lei.

Fundația Regina Pacis desfășoară diverse activități de binefacere inclusiv și pe teritoriul c. Vărvăreuca unde începând cu anul 2006 a fost lansată o Cantină Socială la care sunt alimentați zilnic circa 25 de persoane nevoiașe.

Pe lângă Cantina Socială, în perioada estivă sunt organizate tabere de vară sub cerul liber unde zilnic participă până la 200 copii di diferite vârste.

Scopul proiectului:

Renovarea și amenajarea sălii de festivități a Grădiniței din Vărvăreuca.

Partenerii proiectului:

1.  Fundația Regina Pacis – finanțare,coordonare;

2.  Primăria c. Vărvăreuca — beneficiar;

3.  Grădinița c. Vărvăreuca – beneficiar;

Etapele de implementare:

1.  Efectuarea lucrărilor de reparație;

2.  Amenajarea  Sălii Festive cu mobilier și echipament necesar;

Beneficiari:

Beneficiarii prezentului proiect sunt:

—     112 copii ce frecventează grădinița din Vărvăreuca;

—     Primăria c.Vărvăreuca.

Rezultate:

Sala Festivă reparată și reamenajată.

Perioada de implementare: 2 luni

August  – Septembrie 2011

Buget: 13 000,00

DSC08172_1 DSC08168_1 DSC08169