Performanțe noi în medierea conflictelor interculturale

 

Recent, Universitatea Potsdam de Științe Aplicate din Germania,  cu suportul financiar al Oficiului German de Relații Externe, a organizat pentru prima oară în Republica Moldova un workshop cu tema ”Consolidarea capacităților  în rezolvarea alternativă a conflictelor în situații de criză”. În cadrul acestuia au fost prezenți experți și reprezentanți cheie ai societății civile, din sectorul de securitate, public, politic și privat din Armenia,  Georgia și Republica Moldova. De programul de mediere a conflictelor au beneficiat angajații Centrului de Consultanță Familială ”Regina Pacis”.

Acest workshop a reprezentat o oportunitate necesară în ceea ce privește aprofundarea cunoștințelor de mediere a conflictelor interculturale și familiale dat fiind faptului că Centrul de Consultanță Familială ”Regina Pacis” prestează servicii de mediere a conflictelor familiale. Toate acestea, încadrându-se în obiectivul acestui program de a integra metodele de rezolvare a conflictelor în structurile instituționale non-guvernamentale și statale, de ordin politic, economic, cultural din Moldova, Armenia și Georgia.

Participanții din cadrul acestui atelier de 5 zile au învățat care sunt instrumentele și strategiile pentru medierea, soluționarea și prevenirea escaladării conflictelor; metode creative de acțiuni pașnice în prevenirea crizelor; dezvoltarea competențelor-cheie, cum ar fi: comunicarea eficientă, generarea de soluții și oportunități în rezolvarea disputelor.  Ei au fost încurajați să se implice în mod activ în dialog și forum de rețea cu experți în soluționarea conflictelor din Moldova, Armenia și Georgia sprijinind/abordând constructiv diferențele culturale (cultură, religie, etc.).

Ca urmare a beneficiului și impactului pe care la avut acest workshop în dezvoltarea și promovarea serviciilor de mediere în organizațiile gazdă, aducem sincere mulțumiri organizatorilor/facilitatorilor și profesorilor  Universității Potsdam de Științe Aplicate din Germania Prof. Dr. Angela Mickley; Sandra Maria Fanroth M.A.; Florian Kraemer M. A.