„Copii cu viitor – un viitor pentru copii!” – un proiect de succes

Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, în incinta Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Chişinău s-a desfăşurat Conferinţa Naţională de încheiere a Proiectului „Copii cu viitor – un viitor pentru copii!”

La Conferinţă au participat elevii şi animatorii din instituţiile de învăţământ preuniversitar din raioanele Floreşti, Orhei, Cahul şi Cantemir, care pe parcursul a trei ani au derulat diverse activităţi preconizate în cadrul proiectului.

Proiectul a fost destinat copiilor şi tinerilor aflați în situații de risc din localităţile rurale sau părinţii cărora sunt plecaţi la muncă peste hotare şi a prevăzut câteva etape de realizare: instuirea şi formarea animatorilor pu realizarea şedinţelor de training, organizarea şi desfăşurarea a două Tabere de Vară, crearea Clubului pentru Tineri, concursul de mini-granturi etc.

Câteva crâmpee din prezentările participanţilor la Conferinţă:

Cătălina Barbăroş, LT „Ion Creangă” din Floreşti a menţionat despre importanţa organizării şi desfăşurării Taberelor de Vară, care au avut un impact pozitiv asupra dezvoltării personale a fiecărui copi, accentul fiind pus pe modul de formare a imaginii de sine pozitivă, stimularea învăţării şi dobândirii abilităţilor de viaţă, dezvoltării culturii personale,  indentificarea  şi crearea unui sistem de valori personal.

De asemenea, un alt aspect important al Taberelor de Vară a fost acumularea experienţei de voluntariat. Ultima zi a fost cea mai specială, deoarece prin organizarea şi realizarea spectacolului de încheiere a Taberei de Vară am descoperit noi talente în domeniul muzicii, dansului şi actoriei.

Daniela Munteanu de la LT „Ion Creangă” a relatat cu atâta mândrie despre desfăşurarea Concursului de mini-granturi. Despre abilităţile formate în elaborarea unei propuneri de proiect şi opotrunităţile oferite în soluţionarea unei sau mai multor probleme a comunităţii.

Simona Podubnîi de la Gimnaziul Roşietici a vorbit despre desfăşurarea şedinţelor în cadrul Clubului pentru Tineri realizate în cadrul proiectului „Copii cu viitor – un viitor pentru copii!”.

În cadrul şedinţelor realizate, săptămânal, participanţii Clubului au învăţat să soluţioneze probleme, să fie o echipă unită, să învingă greutăţile cu care se vor confrunta pe viitor. Am învăţat cum se crează un portofoliu, cum să procedăm  de a nu cădea pradă comunicării pe reţele de socializare etc.

Cel mai important pas făcut pentru noi, participanţii la Club, este că am devenit personalităţi active, capabile să soluţionă, diverse probleme şi libere în exprimare şi comunicare.

Vă suntem recunoscători şi Vă mulţumim, fiindcă după toate activităţile petrecute am învăţat multe lucruri care ne vor fi de folos şi cu care ne vom confrunta în viaţă.

Constantin Zabica de la Gimnaziul Vărvăreuca a menţionat că, în cadrul Clubului pentru Tineri, elevii au participat foarte activ la şedinţele organizate de către profesorii – animatori, astfel comunicând pe diverse teme din viața cotidiană: despre sistemul personal de valori, conflicte şi soluționarea lor, despre alegerea carierei și cum putem contribui la ameliorarea stării ecologice a satului, organizând diverse activități de voluntariat. Aici veneam cu mare plăcere, entuziasm și petreceam zilele într-o atmosferă utilă şi plăcută.

Alături de copii şi tineri au fost cadrele didactice-animatori, care au ghidat elevii în cadrul şedinţelor Clubului pentru Tineri, abordând diverse subiecte: de autocunoaştere, de dezvoltare personală, de intercunoaştere, de stabilire a relaţiilor interpersonale pozitive cu colegii, semenii, de comunicare şi aplanare a conflictelor, cum să facem faţă provocărilor vieţii etc. a menţionat Mihaelea Deleu de la LT „Ştefăneşti.

 

 

La finele Conferinţei participanţii au primit Certificate, maiouri cu logourile organizâiilor implementatoare, iar fiecare instituţie a primit câte un set de boxe acustice. A fost o adevarată sărbătoare pentru copii, multe zâmbete, bucurii şi emoţii pozitive i-au însoţit pe tot parcursul zilei.