Centrul de Consultanță Familială ”Regina Pacis” – un serviciu în suportul familiei

Din 2014 şi până în prezent , Centrul de Consultanţă Familială „Regina Pacis” oferă servicii de ordin psihologic ce vin în sprijinul familiilor aflate în situaţie de criză. Astfel de centre în Europa funcționează de câteva decenii, fiind extrem de răspândite și solicitate în rezolvarea diverselor probleme specifice unei familii contemporane. În mun. Chişinău, acest serviciu psihologic este acordat de Fundația „Regina Pacis”, în colaborare cu Patronato SIAS și Mișcarea Creștinilor Lucrători din Italia. Scopul activităţilor din cadrul proiectului dat este de a ajuta familiile (în special defavorizate și familiile ce au la întreținere copiii cu dizabilități), să depășească dificultățile cu care se confruntă în vederea consolidării, păstrării și menținerii climatului favorabil în creșterea și dezvoltarea tinerei generații.

Din momentul inițierii activității Centrului de Consultanţă Familială ”Regina Pacis”, au fost înregistrate 105 cazuri de solicitare a asistenţei psihologice individuale şi familiale. În acest scop au fost realizate activități de consiliere psihologică familiilor ce întâmpină dificultăți în educarea copiilor, partenerilor ce au conflicte maritale, consiliere pre-natală femeilor însărcinate, terapie cognitiv-comportamentală persoanelor ce au tulburări de tip anxios-depresiv, de asemenea sunt frecvente cererile de remediere psihologică în prevenirea și diminuarea problemelor emoționale, cognitive și de comportament la copii și adolescenți.

Pe lângă activităţile de ordin consultativ – terapeutic au fost oferite şi alte servicii ce vin în sprijinul familiei în situaţie de risc. Astfel, în diverse perioade de timp în cadrul Centrului  au fost acordate servicii de ordin  socio-medical prin intermediul cărora 686 de familii au beneficiat de consultaţia medicilor oculişti, neurologi şi ginecologi.

De asemenea, în cadrul serviciului dat, au fost realizate activităţi de terapie de grup şi grupuri de autosuport pentru 45 de persoane ce se confruntă cu probleme de dependenţă alcoolică şi substanţe stupefiante.

La solicitare, se organizează şi training-uri pentru femei cu vârstă cuprinsă între 24-35 ani, implicate în relații de căsătorie sau concubinaj  scopul programului fiind, de a încuraja dezvoltarea personală, astfel încât participantele să devină încrezute în sine și autosuficiente într-o relație de lungă durată. Training de dezvoltare personală a fost oferit şi fetelor găzduite în cadrul Locuinţa Asistată „In Cammino” şi beneficiarelor Centrului de Plasament al Copilului „Regina Pacis”. Toate acestea activităţi au scop de a  produce efect de lungă durată cu impact pozitiv asupra ridicării calităţii vieţii familiei ce este afectată de criza socio-economică actuală în societatea noastră.

 

Programul de lucru al Centrului

Centrul își desfășură activitatea de luni până vineri,  de la 9.00 – 18.00 (pauza de masă 13.00-14.00), în baza programărilor prealabile la numărul de telefon 022 923180, în cadrul sediului situat pe adresa  mun. Chişinău, str. Ismail, 98, of.2.