10 septembrie – Ziua Mondială de prevenire a suicidului

Inițiată în anul 2003, de către Asociația Internațională pentru Prevenirea Suicidului, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății, Ziua mondială pentru prevenirea suicidului a fost marcată printr-o serie de evenimente, campanii și activități publice, menite să sensibilizeze opinia publică cu privire la creşterea ratei suicidului printre tineri şi adolescenţi, care este una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate prematură în lume.  De asemenea,  în cadrul activităţilor au fost elaborate strategii şi modalităţi de prevenire şi diminuare a fenomenului.

 Al treilea an consecutiv, la 10 septembrie, a fost marcată Ziua Mondială pentru prevenirea suicidului. Acțiunea Socială „Lumina Bunătății”, dedicată Zilei Mondiale de prevenire a suicidului, s-a desfășurat lângă Havuzul din Grădina Publică Ştefan cel Mare din Chişinău.

În cadrul evenimentului, pe Aleea Încurajării, atât tinerii, cât și persoanele mature au avut posibilitatea să participe la diverse acțiuni de încurajare și sprijin reciproc a celor care se simt singuri sau trişti, pentru a-i ajuta să depăşească problema cu care se confrumtă.

La acest  eveniment, au participat şi s-au manifestat foarte activ şi copiii de la Centrul de Plasament “Regina Pacis”, împreună cu educătorii, conducătorii de cerc, care au venit cu câteva workshopuri: prelucrarea artistică a lemnului, confecţionarea florilor pentru rochii de seară, decor din material de organza şi origami.  Participanţii veniţi la eveniment se implicau alături de copii şi preluau arta de a lucra cu materialul din organza la confecţionarea florilor, origami etc.

Evenimentul a fost organizat şi desfăşurat de către organizaţiile partenere Caritas Moldova, Fundaţia “Regina Pacis”, MS “Diaconia” şi AO Altruism, în cadrul proiectului “Copii cu viitor – un viitor pentru copii!”, având drept scop respectarea drepturilor copiilor. Toți copiii au dreptul la viaţă, la învăţătură, la joacă, la asistență de calitate, astfel oferindu-le oportunitatea de a-și satisface necesitățile de dezvoltare. Suportul financiar pentru realizarea Acţiunii Sociale „Lumina Bunătăţii”, în cadrul proiectului “Copii cu viitor – un viitor pentru copii!”, a fost oferit de către Agenţia Austriacă de Dezvoltare şi Caritas Austria.